Toni Sepperi Tietoon perustuvaa politiikkaa ihmisille.

Lobbarirekisterillä uskottavuutta politiikkaan

Politiikan uskottavuus on syvänteessä, niin uskomatonta se on kuluneen hallituskauden ajan ollut. Nopeasti kävi selväksi, että tämä hallitus ei ole kansalaisen puolella vaan sitä ohjaa raha ja sokea ideologia. Asiantuntijat sivuutetaan ja he ovat “kaiken maailman dosentteja”. On myös tavattu perustuslakifundamentalisteja ja perustuslakitalebaneja, jotka seisovat politiikan tekemisen tiellä. Todellisuudessa perustuslaki nimenomaan suojaa kansalaisia vallassa olevien mielivallalta ja sokealta ideologialta.

 

Todellista sirkusta on seurattu valtiosihteerin takakontissa matkustelun ja presidentille osoitetun erokirjeen kanssa tehdyn u-käännöksen siivittämänä. Nämä käsikirjoitetut poliittiset näytelmät naurattaisi, elleivät itkettäisi. Ei liene yllättävää, että politiikan uskottavuus on vajonnut joidenkin ihmisten sietokyvyn alapuolelle.

 

Sote-käärmettä on työnnetty pyssyyn taas neljä vuotta. Kukaan ei oikein tunnu olevan siihen tyytyväinen ja mitään alkuperäisiä tavoitteita se ei täytä. Mikä mahtaa olla se voima, joka hallitusta ajaa tämän kaiken hulluuden edellä? Mikä se ikinä onkaan, sen pitäisi käydä ilmi läpinäkyvän päätöksentekoprosessin taustatiedoista. Tai ainakin sieltä pitäisi löytyä jotain viitteitä asiaan.

 

2014 eduskunnassa käyneiden vierailijoiden listasta jätettiin eduskunnan turvallisuusyksikölle julkisuuslain mukainen tietopyyntö. Eduskunnan turvallisuusyksikkö ei tietoja luovuttanut, koska tiedot eivät olleet heidän mielestään julkisia. Kahden vuoden kuluttua Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen nojalla tiedot oli pyydettäessä annettava, koska KHO piti tietoja julkisuuslain tarkoittamana julkisena tietona.

 

Tietoja, joita aikaisemmin säilytettiin vuoden ajan, alettiin tuhota eduskunnan turvallisuusyksikössä päivittäin. Turvallisuusyksikkö perusteli tietojen tuhoamisvimmaansa sillä, että ne liittyvät vain kulunvalvontaan ja sen jälkeen tietojen muodostamalla henkilötietorekisterillä ei ole mitään tarkoitusta olla olemassa, joten tiedot tuhotaan ennen kuin niitä kukaan ehtii pyytämällä saada. Kuulostaako uskottavalta? Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on toimintatavasta eri mieltä julkisuuslakiin ja arkistolakiin peilaten.

 

Voidaan perustellusti kysyä, että mitä tavallinen kansalainen ajattelee tästä kaikesta? Hallitus hämmentää neljä vuotta omiaan kuuntelematta kansalaisia, opposition edustajia, asiantuntijoita, valiokuntia ja työntää pyssyyn väkisin sote-käärmettä, jota kukaan ei pidä kelvollisena. Ennätyksellisen suosittuja kansalaisalotteita sivuutetaan tuosta vain hallitusenemmistölä tai jätetään kokonaan käsittelemättä yhden sanan aiheuttamaan muotoseikkaan vedoten. Mahdollisia eduskunnassa vierailemassa käyneiden lobbareiden tietoja piilotellaan ja kun Korkein hallinto-oikeus linjaa tietojen olevan julkisia, niin aletaan työntää paperia silppuriin päivittäin vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä.

 

Yksi askel kohti uskottavampaa politiikkaa on lobbarirekisterin perustaminen. Poliittisen päätöksenteon on oltava läpinäkyvää ja se on vähintä mitä poliittisen päätöksentekojärjestelmän pitää kansalaisille tarjota. Politiikan uskottavuuden palauttaminen vaatii paljon työtä. Se työ on hyvä aloittaa lobbarirekisterin luomisella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Uskomaton on se voima millä halutaan kieltää todellisuutta ja epätoivoisesti uskoa, että hallituspuolueiden äänestäminen on ollut kannattavaa.
Tai kannattaavaa joillekin, pienelle ryhmälle, ei isolle joukolle. Ei köyhille. Köyhyydellä on voimakkaat vaikutukset koko yhteiskuntaan. (http://jarirobson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270724-...)
Asiat on hyvin, sitten kun heikoimmassa asemassa olevilla asiat on hyvin.

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus Ylen kannatusmittauksen mukaan 32,5 %. Syvässä päädyssä ollaan!

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minä haluan päästä lobbarirekisteriin.

Toimituksen poiminnat