Toni Sepperi Tietoon perustuvaa politiikkaa ihmisille.

Rahapelikansalle Pohjois-Koreaa ja menneisyyttä olkaa hyvä

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski ja varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski julistivat helmikuussa sodan ulkomaisia rahapeliyhtiöitä vastaan. Oikeistohallituksemme on antanut keväällä 2018 sisäministeriölle tehtäväksi tutkia miten rahansiirto- tai ip-blokeilla voitaisiin torjua ulkomaista pelitarjontaa. Ilmeisesti nämä keinot kelpaavat Veikkauksen johdolle ja poliittisesti värittyneille edunsaajajärjestöille, jotka hanketta oletettavasti lobbaavat.

 

Kyseessä on sama Veikkaus, joka on saanut Euroopan Unionin erityisluvalla toimia Suomen rajojen sisäpuolella monopoliasemassa sillä perusteella, että se ehkäisee peliongelmia ja peleihin liittyvää rikollisuutta. Sama Veikkaus, jonka markkinointi on äärimmäisen agressiivista ja joka on miinottanut valtakunnan jokaisen marketin ja kioskin jonkinlaisella peliautomaatilla peliongelmia ehkäisemään.

 

Monopoliasemaa ei voida siis EU:n silmissä perustella tuottojen keräämisellä tai niiden maksimoimisella. Pelituottojen on oltava rahapelihaittojen ehkäisyn ohessa ainoastaan “suotuisa sivuvaikutus”. Tämän suotuisan sivuvaikutuksen tilasta ollaan nyt ilmeisesti kuitenkin niin huolissaan, että suomalaisilta kuluttajilta on evättävä mahdollisuus käyttää ulkomaisten peliyhtiöiden palveluja. Sadoille suomalaisille ammattipelaajille tämä tarkoittaa käytännössä elinkeinon menettämistä ja vielä useammille se tarkoittaa satunnaisten sivutulojen loppua. Harrastelijoiltakin rajoitetaan oikeutta valita mieluisa peliyhtiö, jolla sattuu olemaan omiin mieltymyksiin sopivia tuotteita valikoimissaan.

 

Ensinnäkin, Internetiin liittyvät rajoitukset eivät kuulu vapaaseen länsimaiseen demokraattiseen yhteiskuntaan. Toiseksi, kieltolait kuuluvat menneisyyteen. Kolmanneksi, Veikkaus on ajellut jo pitkään kaksilla rattailla ehkäistessään peliongelmia miinottamalla valtakunnan jokaisen marketin ja kioskin nurkan suotuisaa sivuvaikutusta keräävillä peliautomaateilla. Ulkomailla ei voi törmätä vastaavaan “vastuullisuuteen”!

 

Emme voi sallia tällaista suomalaisten rahapelaajien oikeuksien kaventamista. Rajoitusten suunnittelusta on luovuttava ja tuotava ajatukset takaisin tähän päivään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Me ei täällä ehkä edes tajuta miten paljon, tai että edes ylipäätään on, uhkapeliä tarjolla joka kaupan edessä. Ja miksi juuri sitä saa mainostaa? Jos muuta ihmiselle vahingollista ei saa.

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Juuri näin. Nämä markettien rahankerääjät ovat ehkä räikein osoitus piittaamattomuudesta rahapelimonopolin perusteisiin nähden.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ehdottomasti pikimmiten pois ne neonvälkkyvät pelikoneperkeleet marketeista ja kioskeista. Tilalle tulee laittaa digitaaliset säästöpossut, jotka maksavat palkinnoksi jopa hieman korkoa. Ihan vaan moraalimielessä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tänään eläkkeiden maksupäivänä marketin pelikoneet kävivät kuumina kun eläkeläiset työnsivät kolikoitaan monopoliyhtiölle. Vanhanaikaista ja hävytöntä riistää köyhää kansaa sillä tavalla.

Vapauden ja demokratian nimissä on sellainen monopoli ehdottomasti lopetettava. Tilalle on saatava modernit ja kansainväliset peliyhtiöt. Niiden kehittyneillä koneilla ei pelata alkeellisesti kolikoilla vaan pankkikortilla. Siinä on mahdollisuus saada suoraan tilille suuriakin voittoja, mutta kääntöpuolena on että useimpien pelaavien eläkeläisten tilit saattavat tyhjetä jo ensimmäisenä päivänä. Mutta vieressä oleva sossu antaa ruokarahat loppukuuksi.

Piraattihan tarkoittaa merirosvoa. Nyt on puole oikealla asialla, ryöstetään pelureita kunnolla, kynitään heidät.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Puolueen nimi tulee Ruotsista, siellä The Pirate Bay -sivuston oikeuksia alettiin puolustamaan ja syntyi puolue. The Pirate Bay -sivuston palvelimilla ei ole koskaan ollut mitään laitonta aineistoa. Kansainvälisesti The Pirate Bay on saanut merkittäviä tukijoita kirjailija Paulo Coelhosta alkaen.

Eli syntytarinaa ja kansainvälisesti Piraatti puolueita on puolustamassa muidenkin oikeuksia nyt jo yli 70:ssä maassa. Islannissa se on esimerkiksi kolmenneksi suurin puolue.

Tässä veikkauksen asiassa halaumme purkaa monopoliasemaa, mutta ennenkaikkea, jos haluat pelata rahasi ulkomaille, niin senkin tulisi olla mahdollista. Ei me voida holhota ihmisiä, apua pitää olla, mutta jokaisella tulee olla myös vapaus, vaikka hävitä koko omaisuutensa. Tässäkin tapauksessa monopoli ja jatkuvat veikkauksen mainoskampanjat, sekä rivi pelikoneita joka paikassa, ei kyllä edistä pelaajien pelin lopettamista. Ongelmapelaajia on, joten ei nyky malli ainakaan ole toiminut sen estämiseksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ja mistähän The Pirate Bay –sivuston nimi juontaa juurensa? Ainakin "ennenvanhaan" tuo sivusto auttoi surffailijoita lataamaan muiden tahojen tekijänoikeuksien alaista materiaalia maksutta ja ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Pelaaminen pankkikortilla onnistuu jo nykyiselläänkin.

Toki kilpailu tässäkin asiassa parantaisi peliehtoja ja se tarkottaisi sitä, että pelaajat häviäisivät rahansa nykyistä hitaammin ja saisivat samalla rahalla enemmän pelielämyksiä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei ole puolue tuolla asialla Leo Mirala. Tietysti peliongemaisten suojelu tulee ensin joka tapauksessa. Tässä kannatan kieltolakeja, kuten myös puhelinmyynnin, pikavippifirmojen ja koronkiskonnan osalta.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Monopoli täällä taitaa olla juurituolla varjolla, että suojellaan peliongelmaisia. MIksi niitä koneita on joka paikassa? MIksi sitä saa mainostaa?

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Tuo vaikuttaa tosiaan melko puhtaasti kaksilla rattailla ajelulta ja sitä pitäisi ehdottomasti tutkia ja tarvittaessa puuttua.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"..kuten myös puhelinmyynnin, pikavippifirmojen ja koronkiskonnan osalta."

Onnistuit näköjään listaamaan ne about ainoat mihin itsekin voisin laittaa kieltolait. En mieluusti pidä kielloista, mutta... en kamalasti pidä heikoimpien kusetuksestakaan ja laillistetusta rikollisuudesta... monien noiden "alojen" toiminnan tulisi olla rikollista.. sen verran kieroa ja likaista touhu on ja yhteiskunnalle haitallista (uhrit tulevat yhteiskunnalle kalliiksi).

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No eihän sitä rahansiirtoa voi mitenkään blokata kun on erilaisia maksujärjestelmiä joihin Suomen viranomaiset eivät pysty vaikuttamaan. Eiköhän ihan kelpo vpn-yhteys kierrä tuota ip-blokkaamista?

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Se on erittäin totta, että mainittujen estojen toteuttaminen olisi teknisesti hankalaa ja tehotonta. Järkevää se ei ainakaan olisi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Voihan sitä laittaa kunnon Kiina-valvonnan ja rangaistukset uusien lakien rikkomisesta vaikka 300 vuoden tuomiot. Kyllä se varmaan toimisi tavallaan, mutta en kannata. Valvonta vaatisi about diktatuurin, mutta eiköhän Suomi jonkin diktatuuri-liten saa ainakin kehitettyä ( noh, toivon parempaa toki ). 1984 oli tosiaan oppikirja tulevaisuudelle.

Toimituksen poiminnat